Antiinflammatorisk kost också kallad AIP
Antiinflammatorisk kost är en strik kost, där man eliminerar ganska många livsmedel för att sedan åter introducera igen. AIP hjälper till att läka inflammation i kroppen. Den hjälper till att läka en trasig, så kallad läckande tarm.
Jag är vanligtvis väldigt försiktig när det gäller kostens betydelse vid sköldkörtel obalans. Då jag vet nu efter många års arbete, både med mig själv och andra. Att det finns fler pusselbitar för att få balans i vår sköldkörtel, tarm och kropp.
Men här delar jag vad AIP egentligen är, och vad man under en period av 4-12 veckor eliminerar för att sedan åter introducera många livsmedel igen.
Jag vill dock först understryka vikten av alla andra pusselbitar i vår hälsa för fullkomlig balans.
Den mentala biten, vår hjärna, vårt limniska system, stress påslag behöver vi absolut jobba med.
Har vi gifter i kroppen, behöver vi kika på det och sakta med säkert låta dom få komma ut. Vi behöver ge våran lever mycket kärlek och omsorg.
Vår dagliga livsstil, våra tankar om oss själva och andra. Sömnen såväl som hur mycket vi skrattar. Solljus, natur och närvaro. Det är viktiga delar i våran hälsa. Hela kroppen, helheten.
AIP
Autoimmun kost (AIP, autoimmunt protokoll) är ett antiinflammatoriskt kostupplägg.
Detta kostupplägg sägs minska symtom som kommer från inflammation och ge oss en bättre hälsa och livskvalitet vid autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska hälsoproblem.
AIP är en elimineringskost som utesluter tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande livsmedel. Man tar i stället till näringsrika livsmedel som främjar maghälsan och immunförsvarets normala reglering.
AIP kommer från Paleo kosten, den så kallade stenålders dieten. Men AIP går steget längre och utesluter vissa livsmedel som är relativt vanligt att vara överkänslig mot. Så som nötter, ägg, mejeriprodukter med mera.
Mat som man eliminerar vid AIP kostens 4-12 veckor
Mjölkprodukter – Grädde, mjölk, ost, smör etc
Spannmål och spannmålsliknande växter – Vete, korn, råg, havre, quinoa, ris, bovete.
Ägg – Främst äggvita men helst hela ägget
Nötter och frön – Alla fröer och nötter
Baljväxter – Bönor, linser, ärtor och jordnötter
Nattskatteväxter – Potatis, tomat, paprika, chili och aubergine
Drycker – Kaffe och alkohol
Annat som tas bort är – Processade vegetabiliska oljor, raffinerat socker, halv och helfabrikat och artificiella sötnings medel
Mat som vi äter vid AIP kostens 4-12 veckor
Rotfrukter – Morötter, sötpotatis, jams, rödbetor, rotselleri med mera
Kött, fågel och fisk – Helst ekologisk eller närodlat, vildfångad och frigående när det finns möjlighet
Grönsaker – Är mycket och varierat av grönsaker, se listan ovan för vilka man ska undvika under de 4-12 veckorna
Fetter – Kokosolja, MCT olja, olivolja och avokado olja
Fermenterad och mjölksyrad mat – Surkål, kimchi och kombucha. Vid väldigt känslig tarm, ta det lugnt och känn efter och bjud sakta in detta.
Frukt och bär – Frukt och bär i måttlig mängd
Efter de 4-12 veckorna kommer vi in i en återinföringsfas. Då vi i lugn takt, medans vi känner av vår kropp, tar tillbaks ett livsmedel i taget. För att landa i en Paloe kost tillslut. Paleo kost kan kortfattat förklaras i mat utan tillsatser. Paleo kost är stenålderskost, så det är bara att tänka tillbaka till vad vi människor åt på stenåldern.
Enkelt kan man säga att vi åt följande;
- Kött, ägg, fågel, fisk, skaldjur, inälvsmat och liknande
- Grönsaker
- Rotfrukter
- Frukt
- Nötter
Och att vi inte åt följande;
- Sädesslag
- Mjölkprodukter
- Raffinerad, processad, mat
- Baljväxter
Att utesluta detta är att äta stenålderskost. Sen kan man debattera i det oändliga de exakta detaljerna.
AIP kost innebär alltså att man utesluter livsmedel som kan irritera tarmen, skapa inflammation och som innehåller våra vanligaste allergener. Meningen är att få inflammationer att gå tillbaka genom att mage och tarm kommer i balans, vilket stödjer ett normalt fungerande immunsystem.
Ett friskt immunsystem är utformat för att producera antikroppar som attackerar främmande eller skadliga celler i kroppen. Autoimmuna sjukdomar uppstår när immunförsvaret har blivit rubbat. Det kan leda till tex, trötthet, ledvärk, mag och tarm besvär, hjärndimma och nervskador. Listan kan göras längre.
Jag vill nog säga att dessa symptom idag tillhör många människor som lever i den “moderna” världen, där stress dominerar.
Själva upplägget med AIP dieten är som sagt att man äter den i 4-12 veckor. Man lär sig känna efter vad mage/tarm och kropp mår bra av att äta. Här hittar man på så vis sin egen individanpassade kost. En kost som stöttar ens kropp, istället för att bryta ner.
Mer info och stöd vid nya rutiner i kosten kommer snart.
Tills dess önskar jag dig all lycka med din kropp, själ och hälsa!
Med kärlek Johanne 🌺